Cynamon w diecie odchudzającej

Cynamon- większości pośród nas kojarzy się z przyprawą. Nie jest to jednak zwyczajna przyprawa. Wyróżnia się wieloma czynnikami prozdrowotnymi. O tym wiedziano już setki lat wcześniej. Cynamon po dziś dzień w medycynie naturalnej wykorzystywany jest w celach leczniczych. Takie właściwości cynamon zawdzięcza licznym składnikom odżywczym jakie ma w swoim składzie. Można wymienić magnez, sporą ilość błonnika, żelaza czy wapnia. Cynamon doskonale sprawdza się u tych osób, które chcę obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Wystarczy połowa łyżeczki by poziom złego cholesterolu spadł. Wyróżnia się również właściwościami antynowotworowymi. Niszczy wolne rodniki- związki odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych. Reguluje również poziom cukru we krwi. Dzięki temu powinny go stosować te Panie, które mają problem z nadwagą czy otyłością. Cynamon ma również pozytywny wpływ na urodę. Od wielu lat stosowany jest zresztą w kosmetologii. Osoby będące na diecie odchudzającej powinny więc śmiało sięgać po potrawy z cynamonem.

Inni czytali także

Fit porady dla każdego

Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na odchudzanie?

Indeks glikemiczny – co to właściwie jest? Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu danego produktu poziom glukozy we krwi wzrasta. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowne skoki cukru we krwi, podczas gdy te o niskim IG powodują wzrost glukozy w bardziej stabilny sposób. Jak oblicza się indeks glikemiczny? IG oblicza […]

Czytaj dalej -->
Fit porady dla każdego

Jakie błędy najczęściej popełniamy w diecie?

Najczęstsze błędy popełniane w diecie Nadmierna konsumpcja przetworzonej żywności W dzisiejszym świecie wiele osób polega na gotowych posiłkach i przetworzonych produktach spożywczych, które często są bogate w cukry, tłuszcze nasycone i sztuczne dodatki. Nadmierna konsumpcja takiej żywności może prowadzić do otyłości, problemów zdrowotnych i braku niezbędnych składników odżywczych. Niedostateczna spożywanie warzyw i owoców Warzywa i […]

Czytaj dalej -->
Fit porady dla każdego

Białko roślinne vs. zwierzęce – co wybrać?

Akapit 1: Wprowadzenie Białko jest jednym z kluczowych składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Istnieją dwa główne źródła białka: roślinne i zwierzęce. Wybór pomiędzy białkiem roślinnym a zwierzęcym może mieć wpływ na nasze zdrowie, środowisko oraz etykę. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej obu rodzajom białka, porównamy je pod różnymi kątami […]

Czytaj dalej -->