Dodatkowe produkty fit.

Przy wprowadzeniu zdrowej diety w życie, trzeba pamiętać również o pokarmach ulepszających. Dostarczają one witaminy i minerały, podniosą odporność, pomogą w profilaktyce nowotworowej, przywrócą blask naszej skórze. Nasiona chia posiadają dużo Omega- 3, przeciwutleniaczy i błonnika. Zarodki pszenne zawierają minerały, błonnik i białka. Pyłek pszczeli posiada dużo aminokwasów i witaminy z grupy B. Pomaga również w walce z alergiami sezonowymi. Spirulina w proszku dostarcza chlorofilu, białka, wapnia, gdzie źródłem są zielone warzywa. Jagody goji zawierają aminokwasy, antyoksydanty i białka pochodzenia roślinnego, oraz błonnik i żelazo. Olej kokosowy dostarcza kwasów tłuszczowych i zwiększa odporność. Maleńkie sardynki zawierają witaminy B12, kwasy Omega-3, białka. Siemię lniane posiada żelazo, błonnik, kwas Omega- Proszek maca bogaty jest w składniki odżywcze, pozwala pokonać stres, przemęczenie. Komosa ryżowa uwalnia od wzdęć, nie zawiera glutenu. Na pewno każdy zna właściwości zdrowotne zielnej herbaty matcha, natomiast po jej sproszkowaniu jest ich aż 10-krotnie więcej.

Inni czytali także

Fit porady dla każdego

Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na odchudzanie?

Indeks glikemiczny – co to właściwie jest? Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu danego produktu poziom glukozy we krwi wzrasta. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowne skoki cukru we krwi, podczas gdy te o niskim IG powodują wzrost glukozy w bardziej stabilny sposób. Jak oblicza się indeks glikemiczny? IG oblicza […]

Czytaj dalej -->
Fit porady dla każdego

Jakie błędy najczęściej popełniamy w diecie?

Najczęstsze błędy popełniane w diecie Nadmierna konsumpcja przetworzonej żywności W dzisiejszym świecie wiele osób polega na gotowych posiłkach i przetworzonych produktach spożywczych, które często są bogate w cukry, tłuszcze nasycone i sztuczne dodatki. Nadmierna konsumpcja takiej żywności może prowadzić do otyłości, problemów zdrowotnych i braku niezbędnych składników odżywczych. Niedostateczna spożywanie warzyw i owoców Warzywa i […]

Czytaj dalej -->
Fit porady dla każdego

Białko roślinne vs. zwierzęce – co wybrać?

Akapit 1: Wprowadzenie Białko jest jednym z kluczowych składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Istnieją dwa główne źródła białka: roślinne i zwierzęce. Wybór pomiędzy białkiem roślinnym a zwierzęcym może mieć wpływ na nasze zdrowie, środowisko oraz etykę. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej obu rodzajom białka, porównamy je pod różnymi kątami […]

Czytaj dalej -->