Produkt fit, a może jednak nie?

W byciu fit często pomaga nam zdrowa dieta. Sięgamy po produkty, które uważamy za zdrowe, jednak nie zawsze. Za najlepszą przekąskę uważany jest baton energetyczny. W rzeczywistości nie różni się od zwykłego batonika, posiada 300- 400 kcal. Wiele z nich posiada w składzie mąkę pszenną, fruktozę syropu kukurydzianego, a nawet tłuszcze nasycone. Ostatnim hitem są płatki gronola, smaczny i pożywny posiłek. Jednak zawierają więcej cukru, niż błonnika, co nie jest uważane za fit. Można jeść mniejszą ilość, ale mieszając z owocami czy jogurtem. Bardzo zdrowo brzmią produkty beztłuszczowe. Jednak trzeba pamiętać, że jeśli zabieramy tłuszcz z jedzenia musimy go czymś zastąpić- najczęściej dodawany jest cukier albo sód, co też nie jest zdrowe. Jednak tłuszcz sprawia, że czujemy się syci, a pozbawione tego pokarmy nie zaspakajają naszego apetytu, co prowadzi do ciągłej chęci jedzenia. Jeśli zamawiamy sałatkę na mieście, powinniśmy dopilnować, żeby były to tylko zielone warzywa. Przy zamawianiu poproś, żeby sos podano obok. Widelec należy lekko zmoczyć i pokropić warzywa niewielką ilością.

Inni czytali także

Fit porady dla każdego

Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na odchudzanie?

Indeks glikemiczny – co to właściwie jest? Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu danego produktu poziom glukozy we krwi wzrasta. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowne skoki cukru we krwi, podczas gdy te o niskim IG powodują wzrost glukozy w bardziej stabilny sposób. Jak oblicza się indeks glikemiczny? IG oblicza […]

Czytaj dalej -->
Fit porady dla każdego

Jakie błędy najczęściej popełniamy w diecie?

Najczęstsze błędy popełniane w diecie Nadmierna konsumpcja przetworzonej żywności W dzisiejszym świecie wiele osób polega na gotowych posiłkach i przetworzonych produktach spożywczych, które często są bogate w cukry, tłuszcze nasycone i sztuczne dodatki. Nadmierna konsumpcja takiej żywności może prowadzić do otyłości, problemów zdrowotnych i braku niezbędnych składników odżywczych. Niedostateczna spożywanie warzyw i owoców Warzywa i […]

Czytaj dalej -->
Fit porady dla każdego

Białko roślinne vs. zwierzęce – co wybrać?

Akapit 1: Wprowadzenie Białko jest jednym z kluczowych składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Istnieją dwa główne źródła białka: roślinne i zwierzęce. Wybór pomiędzy białkiem roślinnym a zwierzęcym może mieć wpływ na nasze zdrowie, środowisko oraz etykę. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej obu rodzajom białka, porównamy je pod różnymi kątami […]

Czytaj dalej -->